2020 Het Van der Marck jaar

Kapelaan Th van der Heemkring Heel Heemkunde

Het jaar 2020 is voor Heemkring Heel het Van der Marck jaar.

Heemkring Heel besteedt in 2020 aandacht aan de betekenis van Th. van der Marck voor Heel. Hij was er kapelaan van 1894 tot 1904. In die periode stond hij aan de wieg van een aantal belangrijke initiatieven in Heel. Daarnaast richten wij de aandacht op de rol die hij speelde als (landelijke) pleitbezorger voor het systeem van de boerenleenbanken.

Boerenleenbank Heel

Kapelaan Van der Marck en de boerenleenbank

Th. van der Marck heeft tijdens zijn leven een grote rol gespeeld bij het stichten van boerenleenbanken in Nederland. Ook stond hij aan de wieg van de boerenleenbank in Heel; een van de oudste boerenleenbanken van Limburg.

Bieb Heel Heemkunde Heemkring

120 jaar bibliotheek in Heel

Mede dankzij de inspanningen van kapelaan Van der Marck was Heel een van de eerste dorpen in Limburg die rond 1900 een volksbibliotheek kreeg. Heemkring Heel besteedt aandacht aan dat bijzondere feit. Dat doen we samen met de Openbare Bibliotheek.

LLTB Boerenbond

Boerenbond Heel

Samen met Chris Houtackers, destijds burgemeester van Heel, speelde kapelaan Van der Marck een grote rol bij de oprichting van de plaatselijke boerenbond. Samen waren zij ook betrokken bij de oprichting van de Limburgse Landbouwbond.