Operatie Market Garden - Nutcracker en de sluis van Panheel

Operatie Market Garden

Market Garden Doel Heemkring Heel
Aanvalsplan geallieerden om de Duitse linie te omzeilen

Om het Duitse leger in Nederland te verslaan werd er door de Britse Veldmaarschalk Montgomery een plan gemaakt. Dit plan kreeg de codenaam “Market Garden”. Het plan bestond uit twee onderdelen.

Het eerste onderdeel was ‘Market’. Tijdens dit onderdeel werden er meer dan 35.000 luchtlandingstroepen bij belangrijke bruggen (over de Maas, Waal en Rijn) tussen Eindhoven en Arnhem gedropt om deze bezet te houden.

Het tweede onderdeel,“Garden”, was een codewoord voor de Britse grondoperatie. Hierin zou het Britse leger zich over de grond vanuit België naar Arnhem verplaatsen om de luchtlandingstroepen te helpen.

Daarna zouden ze vanuit Arnhem makkelijk door kunnen stoten naar de rest van Nederland en Duitsland, wat de weg vrij zou maken richting het Ruhrgebied, het hart van de Duitse oorlogsindustrie.

Het plan verliep niet zoals gehoopt. Operatie Market Garden strandde eind september 1944 in de Betuwe.

Het voornaamste doel om Nederland te bevrijden en door te stomen naar het Ruhrgebied werd niet behaald. Belangrijkste reden hiervoor was dat de voornaamste doelstelling van de operatie, het veroveren van de de brug in Arnhem over de Rijn mislukte. Mede hierdoor werd het noorden en westen van Nederland niet bevrijd en kreeg te maken met de hongerwinter.

Operatie Nutcracker en de sluis van Panheel

Market Garden 3 Heemkring Heel
Corridor Eindhoven - Nijmegen

De geallieerden hadden met operatie Market Garden in september 1944 in een snelle opmars een doorgang veroverd van Eindhoven naar Nijmegen. Een aansluitende poging om de linker Maasoever schoon te vegen strandde met grote verliezen in Venray en de tankslag om Overloon.

Met “operatie Nutcracker” werd op 14 november 1944 de geallieerde opmars naar de Maas hervat. Het Britse leger stak toen het Kanaal Wessem-Nederweert over bij Sluis Panheel.

Na een felle strijd werd de sluis heroverd op de Duitsers, waarna de gemeente Heel en Panheel bevrijd kon worden.

Op 23 november werd ook in het noorden het front bij Venray doorbroken.

De Britse opmars verliep voorspoedig, alleen in Wessem, Geijsteren, Broekhuizen en Blerick werd zware weerstand geboden. Op 3 december werd Blerick als laatste dorp ten westen van de Maas bevrijd.

error: Content is beschermd.