Mariamaand
In de vroege Middeleeuwen werd de verering van de vruchtbaarheidsgodinnen steeds vaker geprojecteerd op Maria, die al sinds het jaar 431 officieel als de Moeder Gods werd vereerd. In de 13de eeuw ontstond in Italië de idee om de meimaand geheel in het teken te stellen van de verering van Maria.
Aflaten
In de 19e eeuw kreeg de Mariaverering een extra impuls. De Pausen gingen aflaten geven aan gelovigen die Maria in de maand mei extra aandacht gaven. De misstappen in het leven werden dan kwijtgescholden. Met een schone ziel kon je dan, na je dood, sneller naar de Hemel. Je hoefde niet eerst te boeten en je ziel schoon te laten branden in het Vagevuur. Dit voordeeltje zorgde voor een grote stimulans voor het vieren van de Mariamaand.
De rozenkrans
Ook oktober is een Mariamaand. Dan staat de rozenkrans centraal. Om onheil af te weren en zich van de hulp van Maria te verzekeren, zorgde een goed katholiek ervoor dat in oktober 150 weegegroetjes op de teller kwamen.
Voor de lezers met eelt op de knieën zal het Mariagebed weesgegroet geen probleem opleveren. Voor alle anderen geven we hierbij de tekst.