Wandelroute - Struinen rond de Tus
Algemene informatie
De Tuspeel is daardoor één van de weinige levende hoogveengebieden in Nederland. Het gebied ligt ingeklemd tussen de Napoleonsweg en het drinkwaterbekken “de Lange Vlieter. Het beslaat een oppervlakte van 29 ha en het is een bijzonder natuurgebied omdat het één van de weinige levende hoogveengebieden in Nederland is.
Langs het gebied loopt een wandelpad, maar ook rondom de natte kern kan gewandeld worden. Bij deze route kiezen we voor een minder toegankelijk pad, daarom noemen we het een struinroute.
Wandelinformatie
Startpunt: Toegangspad Waterplas Lange Vlieter – Nabij hoek Daalzicht/Napoleonsweg (parkeerruimte aanwezig)
Lengte route: 2 km
Duur: 45 minuten
De route is enkel te voet toegankelijk (ruw terrein!)
Geschikt voor natuurliefhebbers
De route is, als “ontdekkingstocht” ook uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.
Ga niet van het pad af en ga niet in het gebied van de natte kern!
Informatie over het gebied
De ondergrond van de Tuspeel bestaat uit een komvormige leemlaag waarin zich regenwater verzamelt groeit veenmos. De veenmosplantjes sterven aan de onderkant af, maar groeien aan de bovenkant gewoon door. Het kan grote hoeveelheden water in zich opnemen. Daardoor is de Tus een soort waterkussen dat beweegt als je erop stapt. In opgezwollen toestand bestaat het voor meer dan 90 procent uit water.
De natte kern van de Tuspeel bestaat uit levend hoogveen (het sphagnum) met een karakteristieke hoogveenflora van eenarig wollegras, veenpluis, witte snavelbies, zonnedauw en in de poelen drijvend fonteinkruid en waterdrieblad. Ook groeit er kleine veenbes, dopheide en lavendelheide.
In de droge delen van het gebied groeit onder meer stekelbrem en zandblauwtje.
Bijzondere dieren en insecten in het gebied zijn: de kleine groene kikker, twee salamandersoorten, meer dan tien soorten libellen, het groentje en de phegeavlinder.
De stuifduinen (het gele zand) rond de hoogveenkern zijn beplant met loof- en naaldbos.