Je bekijkt nu Alles van waarde is weerloos

Alles van waarde is weerloos

De waarde van erfgoed is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vandalen hielden afgelopen week huis bij een project van Heemkring Heel.

Vorige week schreven we in onze blog dat het erfgoed in Heel wel een beschermengel kon gebruiken. Afgelopen weekend bleek weer eens, hoe hard we die nodig hebben.

Opknappen erfgoed

De werkgroep “Kruisen en Kapellen” van Heemkring Heel zet zich in voor het opknappen van het Kapelletje van het Kindje Jezus van Praag. Dat kapelletje ligt aan de Schoolhof , op het terrein van de Koraalgroep.

Kapel Kindje van Praag Kaart
Locatie van het kapelletje

Het dak moet vernieuwd worden, en de binnenkant wordt opnieuw gestuct en geschilderd. Inmiddels is het terrein rond het kapelletje opgeschoond. De twee banken, van dezelfde steensoort als de kapel van Sint Anna, zijn weer toonbaar gemaakt. Met giften en een kleine subsidie van het Oranje fond, wordt de opknapbeurt gefinancierd.

Achterstallig onderhoud
Samen aan het werk
Het opgeschoonde terrein met zitplekken, rondom het kapelletje

Vandalisme

Onverlaten hebben echter afgelopen weekend één van de banken zwaar beschadigd. Met grof geweld is de achterkant eraf gebeukt. Ook werden brokstukken in het kapelletje gegooid. Het beeldje van het Kindje Jezus was op dat moment, in verband met onderhoud, gelukkig niet aanwezig. Van de daders, geen spoor.

Vernielingen
Grof geweld
de bovenkant eraf gebeukt
Brokstukken lagen in het kapelletje

Ravage, inspanningen en kosten

De ravage die is aangericht betekent veel extra werk. De bank moet weer opgemetseld worden en daarvoor moeten eerst al die zware stenen afgekapt worden. En dan maar hopen dat het bij dit ene incident blijft.

Om in toekomst beschadigingen aan de binnenkant van het kapelletje te voorkomen wordt het toegangspoortje voorzien van extra traliewerk. Ook krijgt het Kindje Jezus een – hopelijk vandaalbestendig – kastje. Al met al betekent dat veel extra inspanningen voor de werkgroep en daarbij ook nog eens een flinke, extra kostenpost.

“alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk”

Fragment uit het gedicht: “De zeer oude zingt” (Lucebert 1924 – 1994)

Alles van waarde en de bescherming van ons erfgoed

De dichter Lucebert publiceerde in 1954 het gedicht “De zeer oude zingt”. Daarin staan de woorden: “alles van waarde is weerloos”. Die dichtregel is ook van toepassing op ons Heelder erfgoed. De kwetsbaarheid ervan verdient, nee vereist, onze aandacht en inzet.

De regel die volgt op de mooie zin van Lucebert luidt: “wordt van aanraakbaarheid rijk”.
Daaruit spreekt een aansporing om met zorg om te gaan met het verleden. Dankzij de zorg van vrijwilligers zoals Har, Ton, Sjaak, Jan en Marleen wordt het kapelletje, ons Heelder erfgoed, weer “rijk”. Ze verdienen voor hun inzet daarom een groot compliment.

error: Content is beschermd.