Vastentrommeltje

Na de carnaval volgt de vasten. In de vijftiger en zestiger jaren was die periode voor de katholieken gebonden aan strenge regels. Ook voor de kinderen werd er een “vastenactie” bedacht in de vorm van “het vastentrommeltje”.

Lees verder Vastentrommeltje

Carnavalsliedjes

Dit jaar geen carnavalsoptocht. Daarom, als alternatief, "de aod-Haelder carnavalsliedjesoptocht". Ook op carnavalsgebied heeft Heel een rijk cultureel erfgoed, lees en luister!

Lees verder Carnavalsliedjes

Kiespijn

Vroeger moest je – als je kiespijn had - je toevlucht nemen tot jenever, de kracht van het gebed of de tang van de plaatselijke huisarts.

Lees verder Kiespijn

De Biecht

  • Berichtcategorie:Tradities

Omdat een katholiek ook maar een mens was en de geboden en verboden van de Kerk moeilijk volledig na te leven waren, was er als oplossing: de biecht.

Lees verder De Biecht

Kerkgang

Na een bevalling bestempelde de kerk een vrouw als onrein totdat ze de kerkgang had gedaan.

Lees verder Kerkgang

Winterkou

De laatste jaren laat de winter het behoorlijk afweten. Echte winterkou is iets van vroeger geworden. Hoe hielden wij ons in de vijftiger en zestiger jaren warm?

Lees verder Winterkou

Samen apart

  • Berichtcategorie:Geschiedenis

Bewoners van de instellingen, en van het dorp Heel, leven al bijna honderdvijftig jaar samen apart. De kloosters bepaalden door hun aanwezigheid deels het karakter van het dorp Heel.

Lees verder Samen apart

Kattenkwaad

Dit jaar geen uitbundig vuurwerk tijdens Oud op Nieuw. Wel was er “kindervuurwerk”. De Haelder jeugd hield zich vroeger ook bezig met klein (knal)vuurwerk. Kattenkwaad was het.

Lees verder Kattenkwaad

Sporen in Osen

Sporen blijken niet altijd meteen hun geheimen prijs te geven. Sporen in het landschap bij Osen geven aanleiding tot een hernieuwd onderzoek.

Lees verder Sporen in Osen