Korenmolen

  • Berichtcategorie:Geschiedenis

In Beegden staat de Lindertmolen. Die molen stond tot ooit op de grens tussen Panheel en Heel. In 1856 is deze standaardmolen naar Beegden verplaatst.

Lees verder Korenmolen

Huwelijksmarkt

  • Berichtcategorie:Cultuur

De kermis, maar ook markten, en zelfs bedevaartsoorden waren in het verleden huwelijksmarkten, plekken om op zoek te gaan naar een huwelijkspartner.

Lees verder Huwelijksmarkt

Kermis

Dit jaar gaat de kermis in Heel niet door in verband met het coronavirus. In dit blogverhaal halen we herinneringen op aan de kermis van Heel.

Lees verder Kermis

Herepadskouk

  • Berichtcategorie:Geschiedenis

Sporen in het landschap. Op de weg vanuit het Sleydal in Heel, richting Osen, heeft vroeger een plas gelegen; de Herepadskouk.

Lees verder Herepadskouk

Sporen

  • Berichtcategorie:Geschiedenis

Sporen in het landschap bij Osen. Je loopt er jarenlang achteloos aan voorbij. Die sporen vertellen echter een plaatselijke geschiedenis.

Lees verder Sporen

Drinkwater

In het verleden moest iedereen zelf zijn drinkwater oppompen. WML zorgt in Limburg ervoor dat water uit de kraan een vanzelfsprekendheid is. Heel levert daarbij een grote bijdrage.

Lees verder Drinkwater

De Bom

  • Berichtcategorie:Geschiedenis

Tijdens de Koude Oorlog werden door de overheid maatregelen genomen in verband met de dreiging van een atoomaanval door de Russen; ook in Heel en omgeving.

Lees verder De Bom

Identiteit

  • Berichtcategorie:Geschiedenis

Nadat Heel opging in de gemeente Maasgouw werden de inwoners zich meer bewust van de eigen identiteit en het eigen karakter van het dorp. Ook Limburg heeft dat proces doorgemaakt toen het deel ging uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden.

Lees verder Identiteit

Waterput

  • Berichtcategorie:Geschiedenis

In het verleden moesten de inwoners van het dorp water halen bij een openbare pomp. In Heel is de waterput van zo'n pomp bewaard gebleven.

Lees verder Waterput