“De Bank” na 122 jaar weg uit Heel

Op 1 november heeft de Rabobank in Heel haar deuren gesloten. Daarmee komt een einde aan bijna 122 jaar bankhistorie in Heel.

De boerenleenbank van Heel, opgericht op 9 december 1897, was de eerste bank in Limburg die werd opgericht op basis van het Raiffeisen-principe dat was ontwikkeld door de Duitser Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888).

Boeren legden gezamenlijk geld bij elkaar dat dan weer gebruikt werd om uit te lenen aan boeren die wilden investeren. Iedereen die geld inlegde was aandeelhouder en deelde in de winst. Een deel van de winst werd beschikbaar gesteld voor projecten in het dorp.

Banken die volgens dit coöperatie-principe werden opgericht noemden zich deels boerenleenbanken, deels noemden ze zich Raiffeisenbank.

In 1972 zijn die organisatie samengegaan. De twee beginletters van beide organisaties werd de nieuwe naam van de bank; de Rabo-bank.

De bank in Heel heeft tot 1993 als zelfstandige vestiging bestaan. Na een aantal fusies met banken uit de regio ontstond in 2013 “Rabobank Peel, Maas en Leudal”.

Ondanks de schaalvergroting bleef de Rabo-bank in Heel dicht bij de mensen, met een filiaal in het dorp. Met het sluiten van het kantoor aan het Wilhelminaplein is nu een einde gekomen aan 122 jaar fysieke aanwezigheid van de bank in de Heelder gemeenschap.

Rabobank Wilhelminaplein Heel
error: Content is beschermd.