Je bekijkt nu Bevers

Bevers

Sint Annabeemden

In het kennismakingstijdschrift van Heemkring Heel staat een artikel over de bever. Rond de Sint Annabeemden in Heel is hun aanwezigheid nu goed te zien.

Succesvolle introductie

De introductie van de bever in Limburg, rond de eeuwwisseling, was zeer succesvol. Dat laat de beveractiviteit bij de Sint Annabeemden goed zien. De populatie groeide veel sneller dan in andere Nederlandse bevergebieden, zoals de Biesbosch.

In Limburg werden dieren uitgezet, maar er kwamen ook bevers zelfstandig naar onze streken. Die kwamen uit de Duitse Eifel en uit de Belgische Ardennen. Hierdoor ontstond in Limburg een mix van bevers die veel vruchtbaarder bleek dan andere beverpopulaties in Nederland.

Bomen vellen

Rond de plas is goed te zien hoe de bevers met hun beitelvormige snijtanden aan de stammen knagen en complete bomen vellen. Ze eten de bast en bouwen er hun burcht mee.

Bevers houden met hun knaagactiviteiten de boomgroei in toom en maken open plekken waar weer planten en bloemen kunnen groeien. Ze zorgen daarmee voor een gevarieerde structuur en leeftijdsopbouw van hun leefgebied.

Rond de Sint Annabeemden is de aanwezigheid van de bever goed te zien.

Wandelen rond de Sint Annabeemden

Een wandeling rond de Sint Annabeemden geeft een goed zicht op de beveractiviteiten in Heel. De route is 1,6 km lang en kan op verschillende plekken gestart worden.

We hebben nog twee filmpjes toegevoegd die een beeld geven van deze nijvere knaagdieren.

error: Content is beschermd.