Je bekijkt nu Heemkring Heel Doet

Heemkring Heel Doet

Heemkring Heel | Door Wim Coolen
17 maart 2024

Heemkring Heel Doet. Om monumenten en andere karakteristieke gebouwen onder de aandacht te brengen gaat Heemkring Heel op pad om panden te voorzien van informatieschildjes.

Heemkring Heel Doet

Om monumenten en karakteristieke gebouwen en woningen in Heel onder de aandacht te brengen heeft Heemkring Heel, in samenwerking met de gemeente Maasgouw en de eigenaren van de panden, gezorgd voor informatieschildjes die aan de gevels bevestigd worden. De gevelschildjes zijn voorzien van een korte beschrijving. Een QR-code verwijst naar de monumentenpagina op de website van Heemkring Heel. Daar is binnenkort een uitgebreider beschrijving van de panden beschikbaar.

Op pad

Afgelopen zaterdag en komende zaterdag gingen werkgroepleden van Heemkring Heel op pad om de schildjes aan te brengen op panden in Heel en Panheel.

Plaatsbepaling en bevestiging gevelschildje Dorpsstraat 31

Voorproefje

In dit blogverhaal kunt u al kennisnemen van de korte beschrijving op één van die schildjes.

Gevelschildje Dorpsstraat 31
Woonhuis/boerderij Dorpsstraat 31

Dorpsstraat 31

De boerderij is één van de weinige gebouwen uit de historische dorpskern van vóór 1850. Het is een dorpshoeve met een gesloten, met maaskeien geplaveide, binnenplaats. Daarover reden de wagens vroeger naar de wagenstalling van de schuur. De gevel is een belangrijk onderdeel in het straatbeeld van de Dorpsstraat. Hij bestaat uit een topgevel van het woonhuis, met links daarvan een poort en een blinde muur. De poortopening is vermoedelijk in de loop van de 19e eeuw tussen stal en woonhuis geplaatst. De kelder stamt mogelijk uit de late middeleeuwen (15e of 16e eeuw). Hij heeft mergelstenen muren en een mergelstenen tongewelf.

Rijksmonumentnr. 21072

Informatieschildjes in Heel en Panheel

In totaal worden tien informatieschildjes op panden aangebracht, acht in Heel en twee in Panheel. Ze vertellen de historie en de verhalen van de mooie panden die ons dorp rijk is. Hopelijk kunnen we in de toekomst meer gebouwen voorzien van zo’n informatief (ere)schildje.

Heel

Nieuwstraat/Dorpsstraat 1 Huis Nederhoven en boerderij Geneerhof
Dorpsstraat 31: Voormalige boerderij van de familie Van Ass
Dorpsstraat 80 en 82: Voormalige woonhuizen van vader en zoon Houtackers (burgemeesters)
Dorpsstraat 84: Voormalige woonhuis van de familie Neijens
Dorpsstraat 86: De voormalige uitspanning “Het Witte Paerd”
Mariakapel Oppe Linj
Dorpsstraat 102: Hoeve “In den Oraniënboom”
Sint Stephanuskerk

Panheel

Molenhuis Panheel
Kapel Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart

error: Content is beschermd.