Heemkring Heel wil erfgoed in Heel houden

Heemkring Heel wil erfgoed in Heel houden

Afgelopen week was er in de media aandacht voor de oproep van Heemkring Heel om het erfgoed uit het oud-gemeentehuis te bewaren. Ze laat de samenhang zien tussen een aantal dorpskernen. Die collectie dreigt echter opgesplitst te raken.

Lees HIER ons media-artikel: “Expositieruimte voor geschiedenis van Heel”.

Identiteit en samenhang

De gemeente Maasgouw is op zoek naar een gezamenlijke identiteit en een samenhang tussen de dorpen. Een aantal kernen aan de westkant van de Maas kenden in het verleden al een samenhang als gemeente “Heel”. Die samenhang is zichtbaar in de collectie voorwerpen die in het oud-gemeentehuis in Heel liggen. Dat wordt omgebouwd tot zorgcomplex Catualiumhof en moet daarom leeggeruimd worden.

Basiscollectie en expositieruimte

Erfgoed Gemeentehuis Heemkring Heel
Vitrine in oud-gemeentehuis

Met de functiewisseling van het voormalige gemeentehuis verliest Heel alweer een plek waar de geschiedenis van de gemeente nog tastbaar aanwezig is. Heemkring Heel wil de erfgoedcollectie uit het oud-gemeentehuis bij elkaar houden. Ze zou de basiscollectie moeten vormen van een expositiecentrum in het dorp. Hier zouden ook herinneringen aan de kloosters, de ontgrindingen en het bijzonder Romeins verleden een plek moeten krijgen.

Opsplitsing

Maasgouw lijkt te willen kiezen voor een opsplitsing van de collectie. Volgens de gemeente herinneren de voorwerpen ook aan andere plaatsen en niet alleen aan de kern Heel. Voor die voorwerpen zoeken ze naar een bestemming elders. Het gaat daarbij om voorwerpen uit de periode waarin Heel, Beegden en Wessem samen de gemeente Heel vormden. Verder lijkt de gemeente gevoelig voor het verzoek van de nieuwe eigenaar van het oud-gemeentehuis, om een aantal objecten in het gebouw te laten staan. Zo blijft er voor Heel weinig over van de collectie.

Erfgoed Gemeentehuis Heemkring Heel Wessem Beegden
Kaft gedenkboek gemeente Heel

Samenhang, identiteit en erfgoed

Maasgouw is op zoek naar samenhang van de kernen. De collectie uit het oud-gemeentehuis laat een samenhang zien die in het verleden bestond tussen dorpskernen aan de westkant van de Maas.

Heemkring Heel pleit ervoor, om de collectie in samenhang te behouden om daarmee dat deel van de geschiedenis te laten zien in een nog te realiseren expositiecentrum. Zo’n expositieruimte past ook nog eens naadloos bij twee andere doelstellingen van de gemeente Maasgouw: de versterking van de identiteit en het bevordering van erfgoedtoerisme.

“Expositieruimte voor geschiedenis van Heel”

  • Berichtcategorie:Beleid
  • Bericht auteur: