Je bekijkt nu Het Kerkblaedje

Het Kerkblaedje

Het Kerkblaedje en andere dorpsblaadjes verdwenen. Het internet bleek niet zaligmakend en Beegden zocht inspiratie in het verleden.

Heemkring Heel | Door Wim Coolen
7 april 2024

Het papieren alternatief

Het is een soort omgekeerde informatierevolutie. Heemkunde Beegden heeft het initiatief genomen om in het dorp het oude (en destijds vertrouwde) papieren informatieblaadje De Klepper nieuw leven in te blazen. Er blijkt een groeiende behoefte aan een papieren overzicht van activiteiten, en niet alleen in Beegden. Aan digitaal en internet zitten haken en ogen.

Dorpsactiviteiten

In de regio verschijn al een tijdje ’t Waekblaad. Verenigingen kunnen berichten aanleveren, maar of het geplaatst wordt? Het komt geregeld voor dat er in het dorp activiteiten zijn waarvan een groot deel van de inwoners niet op de hoogte is.

Het Kerkblaedje

Hoe fijn was vroeger het Heelder Kerkblaedje. Het werd samengesteld door koster Ton Brouns. Er stonden de kerkdiensten in en de misdienaars konden lezen of ze “dienst” hadden. In het Kerkblaedje plaatsten verenigingen hun aankondigingen. Ton typte en stencilde, en alle inwoners kregen wekelijks het A4’tje in de brievenbus. Als vereniging had je maximaal bereik en alle inwoners wisten “waat in het dörp te doon waas”.

Koster Ton Brouns (1999)

Samenvoeging

Maar de stencils van Ton raakten uit de tijd. Drukkerij Gilsing nam het Kerkblaedje over, evenals alle andere regionale blaadjes. Ze werden samengevoegd tot één uitgave, gevuld met “sjnabbeltjes”; een soort papieren Marktplaats. Uiteindelijk verdween ook die gedrukte informatiebron. Digitaal was de toekomst, alles moest op het internet. Maar dat internet bleek ondoorgrondelijk en digitaal was toch niet zaligmakend.

Nieuwe initiatieven

Het papieren Waekblaad valt soms wel en soms niet in de brievenbus. Het bleek geen oplossing voor verenigingsberichten uit het dorp. In Beegden gingen ze daarom zelf maar aan de slag. Straks wil Heel ook weer een eigen “Kerkblaedje”. Zou die stencilmachine van Ton nog ergens op zolder staan?

Niet vergeten

Lezing over het Romeins grafveld door archeoloog Lieke van Diepen
Dinsdag 16 april om 19.30 uur
Doormanweg 19 in Heel (Kantine Handboog)

Gratis toegang voor leden donateurs Heemkring Heel en huisgenoten.
Voor niet-leden is de entree: € 5,–

Archeologisch onderzoek op locatie door archeoloog Lieke van Diepen
Zaterdag 20 april vanaf 12.00 uur
Dorpsstraat 102 in Heel
Toegang: gratis

error: Content is beschermd.