Je bekijkt nu Het Wilde Westen

Het Wilde Westen

Het Wilde Westen als jeugdherinnering.

Cowboys

Iedereen die jong was in de periode tussen de vijftiger en zeventiger jaren kent het Wilde Westen: de stoffige stadjes, de saloon, de sheriff met zijn ster, en de cowboy met het onafscheidelijke pistool in de holster.

Beluister ook het lied van Arendsoog aan het einde van dit blogverhaal.

Jan Nowee

Niet alleen jongens genoten in die tijd van cowboyverhalen. Uit een oorlogsdagboek uit 1944 bleek dat ook de zusters van Sint Anna wegdroomden met “Arendsoog”.

De belevenissen van Arendsoog en Witte Veder kwamen uit de pen van Jan Nowee, hoofd van een lagere school in Den Haag. Onder de jongens was veel vraag naar cowboyboeken. Het taalgebruik in de verhalen van Karl May over Old Shatterhand en Winnetou vond Nowee te ruw. Hij zette zich daarom zelf aan het schrijven. In 1935 verscheen “Arendsoog”, een jaar later “Witte Veder”.

Arendsoog en Witte Veder

Arendsoog was de cowboy, de onverschrokken held met bijzonder scherpe ogen. Zijn indiaanse vriend Witte Veder had een bovengemiddeld gehoor. Beiden waren goede schutters en zeer bedreven in de kunst van het sluipen. Samen beleefden ze spannende avonturen in het verre Wilde Westen, en de lezer leefde mee.

Razend populair

De KRO zond in 1950 een hoorspel uit over de belevenissen van Arendsoog. Mede daardoor werden de boeken razend populair. In 1958 overleed Jan Nowee. Hij was toen halverwege het 20e deel. Zijn zoon Paul nam de pen over, voltooide het boek, en schreef daarna nog 43 delen.

Nieuwe helden

In de zestiger jaren bleven cowboyboeken populair en de tv bracht Rawhide, Gunsmoke en High Chaparral. Ook Bonanza maakte in de jaren 60 en 70 furore. Op de Ponderosa-ranch beleefden Pa, Adam, Hoss en Little Joe 430 aflevering lang hun avonturen.

Bekijk HIER de openingstune van Bonanza.

Het Wilde Westen

Films en boeken over cowboys zijn herinneringen geworden aan ons jeugdland, dat Wilde Westen met zijn onbegrensde mogelijkheden. Er waren avonturen en soms dreigde gevaar. Maar we waren stoer en vol vertrouwen; de held in ons verhaal. Met een gerust hart gingen we naar bed. ’s Avonds was de orde hersteld.

Arendsoog

Klik HIER of op de onderstaande afbeelding en beluister het lied over de jeugdherinneringen aan Arendsoog.

  • Berichtcategorie:Nostalgie
  • Bericht auteur:
error: Content is beschermd.