Je bekijkt nu Hoogwater

Hoogwater

Het hoogwater in Heel

Limburg kreeg, na de overstromingen van 1993 en 1995, ook nu weer te maken met extreem hoge waterstanden in de Maas. Ongekende hoeveelheden water werden vanuit Zuid-Limburg richting het noorden gestuwd. In de ochtend van vrijdag 16 juli trad de Maas ook in Heel buiten haar oevers.

Maaspeil 16 juli om 8.30 uur

Retentiebekkens

De aangelegde wateropvangbekkens (retentiebekkens) langs de Maas werkten uitstekend. Maaswater stroomde via de inlaat tussen het Sleydal en Osen in het speciaal daarvoor omdijkte gebied en verlaagde daarmee de druk van het Maaswater in de rivier.

Bord met uitleg over het retentiebekken (Op de achtergrond Osen en links het huis "Jagerslust")
Retentiebekken - uitleg (Het bord staat bij de rode punt op de kaart)
Inlaat retentiebekken (De zwarte lijn op de kaart) Het gele infobord staat aan het einde van de dam

Problemen met de Sleybeek

Bij het Sleydal ontstonden problemen doordat het water niet meer afgevoerd werd in het Lateraal kanaal. De Sleybeek trad buiten haar oevers. Het peil steeg snel en men vreesde voor overstroming van de huizen langs de beek.
Inderhaast werd, in de buurt van Pannenhof, een gemaal geplaatst. Daar had men tegenslag te verduren. De hele dag is gewerkt om de pomp draaiende te krijgen. Tegen de avond was dat nog niet gelukt en werd de situatie nijpend. Er werd zelfs overwogen om de bewoners van de Koraalgroep, in de huisjes langs de beek, te evacueren. Daarom werd de hulp van de brandweer ingeroepen. Die plaatste noodpompen bij het bruggetje over de weg naar Pol. Daardoor werden grote problemen voorkomen.

Pompproblemen bij Pannenhof
Overstroming brug bij Sleydal
Noodpompen Brandweer

Hoogwater in 1980

Krantenkop "Limburgs Dagblad" woensdag 23 juli 1980

Dijkdoorbraak in Heel

Overstromingen van de Maas in de zomer zijn een zeldzaamheid. Dinsdag 23 juli 1980 was de vorige keer dat het raak was. Toen bezweek, tijdens hoog water, een zwakke dijk bij Heel. Er moesten daardoor 750 pupillen van Sint Anna geëvacueerd worden.

Honderden vrijwilligers waren destijds in de weer om zandzakken te vullen en het gat in de dijk te dichten. Ook werden militairen uit de kazernes in Roermond en Blerick ingezet.

Na 24 uur was het gevaar geweken en konden de pupillen weer veilig terugkeren naar hun woonruimtes.

Bij de constructie van de dijk had men zich verkeken aan de kracht van het water. “Niemand heeft (…) kunnen vermoeden welk watergeweld dat zou moeten gaan keren“, aldus burgemeester P. Bongaerts.

De gevolgen van het hoogwater, gevangen in beelden

Bekijk de foto’s

error: Content is beschermd.