Je bekijkt nu Houdt historie levend

Houdt historie levend

“Houdt historie levend” stond er op het busje van de werklui. Mijn aandacht was getrokken.

Kasteel Heel

In januari 2024 wordt begonnen met de bouwwerkzaamheden aan Kasteel Heel. “Es God bleeftj” zou mijn oma zaliger gezegd hebben, want je moet wel een enorm Godsvertrouwen hebben om daar, na zoveel jaar, nog in te geloven. Maar goed, de wonderen zijn onze wereld gelukkig nog niet uit.

Kasteel Heel

Pannenhof

En dan is er nog de zwartgeblakerde hoeve Pannenhof, waarop het weer steeds meer greep krijgt. Zwaar kreunend dreigt het pand te bezwijken onder de pannenlast. Daar helpt geen muurversteviging aan. Het grote verval doet vrezen dat er straks, van die ooit zo statige hoeve, alleen nog het staketsel van verstevigingsbalken overeind staat.

Houdt historie leven

Bij Huis en Hoeve Nederhoven (Geneerhof in de volksmond) trof ik onlangs een busje aan met op de deur de slogan: houdt historie levend. Het bleek van een firma die gespecialiseerd is in onderhoud en herstel van historische gebouwen. Huis Nederhoven, het koetshuis en de bijbehorende hoeve worden namelijk volledig gerestaureerd.

Oude luister

De gracht is inmiddels voorzien van een nieuwe beschoeiing en de gebouwen zijn al deels opgeknapt. Ook de toegangspoort en de daarachter liggende muur worden in oude luister hersteld. Delen daarvan moesten los gekapt, maar eerst werden foto’s gemaakt. Die stenen zijn namelijk allemaal minutieus op exact dezelfde plek in de muur teruggeplaatst.

De muur in de steigers

Monumentenstatus

Natuurlijk, we kunnen niet alles in stand houden. Het dorp zou een openluchtmuseum worden. Het verleden laat echter sporen na en soms zijn die het behouden waard. Ze verbinden ons met het verleden. Voorbeelden daarvan zijn een aantal karakteristieke panden langs de Dorpsstraat. Die hebben daarom een officiële monumentenstatus.

Erfgoed

Kasteel Heel en Pannenhof laten zien dat een dergelijke status geen garantie biedt voor behoud. We zijn uiteindelijk afhankelijk van de goedwillendheid van eigenaren. Wat Geneerhof betreft: mijn opa Wullem zou tevreden geconstateerd hebben: “dae geit good draan”.

Houdt historie levend

Heel kent gelukkig een aantal pandeigenaren dat het de moeite waard vindt om op een verantwoorde wijze te investeren in het Heelder erfgoed. Zij houden daarmee een deel van onze historie levend.

error: Content is beschermd.