Je bekijkt nu Jeugdherinneringen

Jeugdherinneringen

Foto: Ingang Museum voor de Vrouw – Echt

Jeugdherinneringen met de smaak van inkt.

“Ook voor de man”

Laatst bezocht ik het Museum voor de Vrouw in Echt. Als man bent je er trouwens ook welkom! Het is een kleinschalig streekmuseum met drie verdiepingen, gevestigd in het oude gemeentehuis van Echt. Op de benedenverdieping bevindt zich de vaste collectie met gebruiksvoorwerpen uit het nabije verleden. Alles smaakvol uitgelicht in mooie blauwe kasten. Eén van de vitrines van dit Wonderkabinet toont schoolspullen uit de oude tijd: de lei en de griffel, maar ook het inktpotje en een fles schoolinkt.

De kroontjespen

Ik behoor nog tot de generatie van de kroontjespen. In de rechterhoek van het schoolbankje zat een schuifje, dat een glazen inktpotje verborg.

Daarin werd de pen gedoopt. Schoonschrift was het destijds. Om vlekken te voorkomen hadden we een vloei, speciaal papier om het teveel aan inkt te deppen. Na het schrijven kreeg het pennetje een veeg met de vlekkerig inktlap. Helemaal schoon werd het kroontje door er een lik aan te geven, de blauwe inkt kleurde de tong.

MontBlanc en Waterman

In 1967 werd mijn kroontjespen vervangen door een vulpen. Ik kreeg er eentje van het merk MontBlanc, het was een Sinterklaascadeau. Helaas is ze ergens in mijn jeugdjaren verloren gegaan. Tegenwoordig schrijf ik meestal met een toetsenbord, maar geregeld neem ik nog de vulpen ter hand. Dan is er die geur en kleur van inkt (royal blue) en de soepelheid waarmee letters, woorden en zinnen uit de Waterman op het papier vloeien.

Jeugdherinneringen

Het bezoek aan het museum bracht mij even terug naar mijn lagere schooltijd. De fles inkt in de mooi verlichtte vitrine haalde ook een andere herinnering naar boven, een verhaaltje dat Ton Brouns ooit vertelde. Ik wil het u niet onthouden.

De inkfles

De vader van Ton, meester Brouns, bewaarde thuis schoolinkt in een fles waar sterke drank ingezeten had. Tijdens de oorlog, in 1944, moesten ze tijdelijk huis en Heel verlaten. Toen de familie Brouns na de evacuatie thuiskwam, zat er een enorme vlek en heel veel spetters op de muur van de woonkamer.

Soldaten waren tijdens hun afwezigheid in de woning geweest. Ze vonden de fles van vader Brouns. Waarschijnlijk heeft een soldaat een flinke slok van het goedje genomen. Het is hem slecht bevallen.

  • Berichtcategorie:Nostalgie
  • Bericht auteur:
error: Content is beschermd.