Je bekijkt nu Monumentendag 2021

Monumentendag 2021

Dit weekend is het “Open Monumentendag”. Ook in Maasgouw wordt aandacht gevraagd voor monumenten in de gemeente. In Heel zijn echter geen activiteiten gepland. Een gemiste kans want Heel heeft heel wat te bieden.

Open Monumentendag

Op 11 en 12 september is er weer een Open Monumentendag. Die dag wordt geprobeerd om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met monumenten in de gemeente. Het landelijke thema van dit jaar is “Mijn monument is jouw monument”.

Op de website van de landelijke organisatie treffen we geen informatie aan over activiteiten in Heel of Maasgouw.
Uit berichten van de website van de gemeente en ’t Waekblaad blijkt echter dat er ook in Maasgouw activiteiten gepland zijn.
In de kernen Beegden , Wessem, Thorn, Stevensweert, Ohé en Laak, Maasbracht en Brachterbeek zijn diverse musea, molens, kapellen en kerken te bezoeken.

Foto: Geen monumenten/activiteiten in Heel

Monumenten in Heel

Waarom de kern Heel op dit lijstje ontbreekt is niet duidelijk. Heel beschikt namelijk over 8 rijks- en 9 gemeentelijke monumenten, prachtige gebouwen met een rijk verleden. Die passen prima bij het thema van dit jaar: gebouwen bezoeken waar mensen elkaar ontmoeten, en waar ze verhalen met elkaar delen.

Wie organiseert en coördineert de Monumentendag?

De Open Monumentendag wordt gecoördineerd door een landelijk bureau. In iedere deelnemende gemeente werkt een groep vrijwilligers aan het samenstellen en de uitvoering van het programma.

Heemkring Heel was helaas niet van op de hoogte van het feit dat er in de kern Heel geen activiteiten gepland waren. Wij vernamen dat onlangs, via de media.
Hopelijk kunnen wij een dergelijke situatie voor het komende jaar voorkomen.

Een alternatieve monumentenroute

Als alternatief krijgt u van ons een overzicht van monumenten in Heel. Wellicht dat die uitnodigt om een monumentenwandeling door het dorp te maken. Laat u verrassen door de karakteristieke gebouwen die Heel rijk is. En de verhalen, die vertellen we een andere keer.

De route begint bij Hoeve Nederhoven en eindigt bij de Kerk.
Als extra service hebben we een pdf van de route toegevoegd, die u kunt afdrukken.

  • Berichtcategorie:Cultuur
  • Bericht auteur:
error: Content is beschermd.