Je bekijkt nu On Tour

On Tour

Dagexcursie/busreis: "In het voetspoor van Jacques Schreurs"

Heemkring Heel heeft een zeer interessante dagexcursie/busreis samengesteld met als titel: “In het voetspoor van Jacques Schreurs”.

Klik HIER om uw ticket(s) te bestellen!

Bekijk het dagprogramma verderop in dit blogverhaal.

Over Jacques Schreurs

Schreurs, die in Panheel opgroeide, was de schrijver van o.a. “Kroniek eener Parochie”, een boekenserie waarop het bekende “Dagboek van een herdershond” (boek, tv-serie en musical) is gebaseerd. Hij schreef ook de teksten voor de Passiespelen in Tegelen en de Heiligdomsvaart in Susteren.

Theo Schouw, één van de inleiders tijdens de excursiedag, schreef een biografie over Schreurs. In de tijd van Schreurs waren veel priester actief als schrijver, maar hun kwaliteiten bleven meestal ver onder de maat. Schreurs was een uitzondering daarop, vandaar de titel van de biografie: “Witte raaf onder de zwarte kraaien”.

“In het voetspoor van Jacques Schreurs”

Tijdens deze excursie/busreis bezoeken we plekken in de provincie die een bijzondere betekenis hebben gehad in het leven van Jacques Schreurs.

  • Dagexcursie/busreis
  • Dinsdag 13 juni van 8.45 uur tot 17.00 uur.
  • De kosten bedragen slechts € 47,50

(Inclusief busreis – deskundige inleiders – koffie/thee en vlaai – lunch)

BESTELLEN

Heemkring Heel On Tour

Gaat u mee? Bestel dan snel uw ticket(s) want het aantal plaatsen is beperkt.

Om te bestellen KLIK HIER of op het ticket.

MEER INFORMATIE

Dagprogramma

09.00 – 09.40 uur
Welkom (in de kerk van Heel)

Inleiding door Theo Schouw, schrijver biografie “Pater Jacq. Schreurs Witte raaf onder zwarte kraaien”. Hij vertelt over het leven van Schreurs: zijn jeugd, zijn gezin, het seminarie in Tilburg en zijn aanstelling tot kapelaan in Overhoven-Sittard.

Korte wandeling over het kerkhof en citaten uit Kroniek eener Parochie.

09.40 – 10.15 uur
Vertrek naar hoeve Ophovenerhof, Sittard. Onderweg vertelt Theo Schouw over de jaren van Schreurs in Overhoven en zijn passie voor schrijven.

10.15 – 10.45 uur
Koffie/thee en vlaai.

10.45 – 11.00 uur
Vervolg reis naar Overhoven, de Sittardse wijk waar Schreurs kapelaan was.

11.00 – 11.30 uur
Bezoek aan Overhoven met Theo Schouw en Martin van der Weerden, historicus, voormalig docent geschiedenis, en tevens actief voor het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG). Hij vertelt over Overhoven en wat nog herinnert aan Jacques Schreurs.

11.30 – 12.00 uur
Vertrek naar Hoensbroek. Ondertussen verhaalt Theo Schouw over het leven van Schreurs na zijn periode in Sittard en de periode in de oorlog.

12.00 – 12.45 uur
Wandeling door en uitleg over de mijnwerkerskolonie “De Slak”, zoals die er in de tijd van Jacques Schreurs uitzag, door Martin van der Weerden.

12.45 – 13.15 uur
Vertrek naar hoeve Ophovenerhof. Ondertussen vertelt Theo Schouw over de grote literaire werken (Passiespelen, Heiligdomsvaart) en de literaire betekenis van Schreurs.

13.15 – 14.15 uur
Lunch hoeve Ophovenerhof.

14.15 – 15.00 uur
Vertrek naar Tegelen. Ondertussen krijgt u het verhaal over de laatst levensfase van Schreurs.

15.00 – 16.15 uur
Bezoek aan en uitleg over de Passiespelen Tegelen en de relatie met Pater Jacques Schreurs door Geert Beurskens, al meer dan vijftig jaar actief betrokken bij de Passiespelen.

16.15– 17.00 uur
Terugreis naar Heel.

Programma onder voorbehoud.

De programmabeschrijving kunt u HIER downloaden.

error: Content is beschermd.