Je bekijkt nu Samen sterk

Samen sterk

Samen sterk in tijden van corona, een tijd waarin ook mooie initiatieven de ruimte krijgen zoals de gezamenlijke realisatie van een dorpsboomgaard.

Zomaar een pleintje

Onlangs was ik in Nederhorst den Berg, een klein plaatsje in Noord-Holland. In het centrum van het dorp lag een pleintje met daaraan een aantal winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen en een horecagelegenheid. Het plaatselijke tuincentrum verkocht er kerstbomen.

Huisvlijt

Op de hoek van het plein lag een groot herenhuis met een ruim bemeten voortuin, die was omgeven door een fraai hekwerk. Mijn aandacht werd getrokken door twee gebreide lappen, in frisse  kleuren, die aan het hekwerk bevestigd waren. Op elk van die lappen was een tekst geborduurd. De bewoners wilden met dit prachtig stukje huisvlijt dorpsgenoten een hart onder de riem steken in deze bijzondere coronatijd.

Gebreide lappen in frisse kleuren

Samen sterk

Op één ervan werd iedereen – er stond: “Hallo allemaal” – bemoedigend toegesproken met een “Hou vol”, er waren hartjes voor de zorg en linksonder stond: “samen sterk”.

Aan die woorden moest ik ook denken toen ik afgelopen zaterdag in Heel aanwezig was bij de aanplant-dag van de dörpsbongerd aan de Catualiumstraat, de verbindingsweg tussen de Dorpsstraat en het Catualiumplein.

Troosteloos terreintje

Die boomgaard is een initiatief van dorpsgenoot die een invulling wilde geven aan terreintje waar vroeger de Don Boscozaal lag. Het lag er al een aantal jaren troosteloos bij. De grond was aangewezen als bouwlocatie, maar vanwege gebrek aan belangstelling waren die plannen niet doorgegaan.

Dörpsbòngerd

Dorpsraad “Hieël Hael” heeft de afgelopen periode, samen met de gemeente en aanwonenden, de plannen uitgewerkt voor de dorpsboomgaard.
Inwoners hadden al eerder bij de gemeente aangedrongen op vergroening van het dorp, om daarmee het leefklimaat aantrekkelijker te maken.
Het is verheugend dat, bij de inrichting van de boomgaard ook rekening is gehouden met het historie van het dorp. Heel heeft namelijk een rijk Romeins verleden. Door te kiezen voor planten, bomen en struiken die door de Romeinen in onze streken geïntroduceerd zijn, wordt een link gelegd met dat verleden. Het is de bedoeling om dat nadrukkelijker zichtbaar te maken met informatieborden.

Samen met een groep vrijwilligers, jong en oud, zijn afgelopen zaterdag de planten en struiken de grond ingegaan.

Verzuchting

Op de tweede gebreide lap die aan het hekwerk hing stond de verzuchting: “Konden we maar zeggen, corona, daar zijn we klaar mee”.  Maar zo gemakkelijk laat het virus zich niet wegredeneren.

Het is daarom geweldig dat een aantal inwoners van Heel zich, in “tijden van corona”, niet laat weerhouden om “samen sterk” te werken aan de leefbaarheid van het dorp.

Video aanleg dorpsboomgaard

DeltaLimburg maakte een mooie (video)rapportage over de aanleg van de dorpsboomgaard. Die kunt u bekijken door op het icoon te klikken.

Uit het blog-archief

Op 20 januari 2020 publiceerden wij een blogverhaal over troosteloze leegtes in het centrum van Heel. Klik HIER om het verhaal te bekijken.

error: Content is beschermd.