Je bekijkt nu Stille tocht en herdenking

Stille tocht en herdenking

Met een Stille Tocht en een herdenking stonden leerlingen van Basisschool de Sleye stil bij oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Stille Tocht en herdenking

Ieder jaar houden leerlingen van groep 7 en 8 van Basisschool de Sleye een stille tocht naar het oorlogsmonument Burgerhout. Dit jaar werd die tocht en de aansluitende herdenking gehouden op donderdag 20 april.

Daar werd stilgestaan bij oorlogsslachtoffers Willem Heber en Mathieu Rutten. Monument Burgerhout is opgericht als herinnering aan deze twee verzetshelden.

De leerlingen hebben dat monument geadopteerd en de school verzorgt al decennia de tocht en de herdenking.

Willem Heber - 1939
Herdenken en vieren Monument Burgerhout Heemkring Heel
Monument "Burgerhout"
Mathieu Rutten

Voorafgaande aan de herdenking waren er op school lessen over de Tweede Wereldoorlog. Deze werden verzorgd door leden van de “Werkgroep Oorlogsmonumenten” van Heemkring Heel.

Willem Heber en Mathieu Rutten waren landbouwers, die nabij de Heelderpeel woonden. Ze werden op 17 september 1943 door de Duitse Sicherheitsdienst opgepakt omdat ze o.a. hulp verleenden aan onderduikers. Beiden zijn in Duitse concentratiekampen overleden.

Het monument

De onthulling van het monument was op zondag 31 augustus 1947. Daarbij waren o.a. vertegenwoordigers van de Binnenlandse Strijdkrachten, van Onderduikersorganisaties en van de Illegaliteit aanwezig.

Het ontwerp is van H. Gijsen uit Heel. Op de plaquette staat de tekst: “Gevallen voor vrijheid en recht”’.

Video-impressie

Heemkring Heel maakte een korte video-impressie van de herdenking.

Op sommige oudere smartphones en tablets is de video mogelijk niet zichtbaar. Klik dan HIER.

error: Content is beschermd.