Je bekijkt nu Vergeten leed

Vergeten leed

Vergeten leed gaat over een groep dorpsgenoten die na de evacuatie van oktober 1944 in het dorp achterbleef.

Vergeten leed

Tijdens die herdenkingsbijeenkomst van 7 mei wordt o.a. stilgestaan bij de ingrijpende gebeurtenis waarbij de inwoners van Heel, Panheel, Pol en Osen op 28 oktober 1944 hun huizen moesten verlaten. Daarnaast was er echter een groep bewoners die uiteindelijk bleef, en de maanden van  evacuatie moest overleven onder erbarmelijke omstandigheden.

Evacuatie

Vanwege de komst van de geallieerden en de verdediging van het gebied langs de Maas en het Kanaal Wessem-Nederweert moesten de dorpelingen op 28 oktober 1944 van de Duitsers hun huizen verlaten. Gelukkig vonden ze gastvrij onderdak in plaatsen als Horn en Haelen.

Ook Klein-Bethlehem, Sint Anna en Sint Joseph moesten evacueren. Dat bleek echter een te zware operatie die praktisch niet te realiseren was binnen de gestelde termijn. Na overleg kregen ze van de Duitsers toestemming om te blijven. Zij gingen echter een zware tijd tegemoet.

Sint Anna en de evacuatie

Op Sint Anna zaten in de oorlogsjaren 1000 personen:  175 zusters, 800 zwakzinnigen, gebrekkigen, wees- en voogdijkinderen en pensiongasten. Er waren ook nog een aantal ondergedoken dorpsbewoners. Zij leefden in volledig isolement tijdens de periode dat het dorp geëvacueerd was. Een tijd lang moesten ze zelfs permanent in de 11 beschikbare kelders blijven, vanwege het granaatvuur. Er was geen verwarming, geen elektrisch licht en geen stromend water.
Het waren zware wintermaanden. Voortdurend werd geïmproviseerd, want er moest gegeten, gewassen en geslapen worden.

Vergeten leed

Pas in begin februari 1945 was het afgelopen met de beschietingen en kon men weer boven de grond slapen. Uiteindelijk bleken circa 70 personen bezweken tijdens die zware oorlogsmaanden. Na de bevrijding van Roermond, begin maart 1945, was het oorlogsgevaar definitief geweken. Men ging aan het werk met herstel en  wederopbouw. In de jaren die volgden vervaagden langzaam de herinneringen aan het leed van die donkere periode.

Onderduikers in een kelder van Sint Anna - 1944
Niet vergeten

Bijeenkomst “De spannende oktobermaand” – zondag 7 mei om 13.30 uur in de kerk van Heel.

Ter info

Terug in de tijd

 Heemkring Heel organiseert dit jaar voor Kindervakantiewerk een speurtocht door het dorp. Op die wijze willen we onze jeugd op een verrassende manier kennis laten maken met het Heelder verleden.
Het thema van het KVW is dit jaar “Terug in de tijd” en dat past uitstekend bij Heemkring Heel.

Kindervakantieweek 2023

Wanneer: van maandag 21 augustus t/m vrijdag 25 augustus
Voor wie: alle kinderen van groep 2 t/m 8

Opgeven deelname aan KVW: kinderen (tot 15 mei) of als vrijwilliger van KVW (vóór 15 juni)

Meer info: : klik HIER

error: Content is beschermd.