Je bekijkt nu Advent 2021

Advent 2021

Advent als periode van boete en inkeer, als voorbereiding op Kerst: de viering van de geboorte van Jezus. Dat is de traditionele versie. Tegenwoordig heeft advent – en Kerst – een heel ander karakter gekregen. Van ingetogen soberheid is het een feest geworden van lichtjes, gezelligheid en genieten.

Advent

Vier zondagen vóór de Kerst begint de advent. Dat woord betekent “komst”. De advent is namelijk een voorbereiding op de komst van Kerst, het feest waarop de geboorte van Jezus wordt gevierd.

De advent begint altijd de eerste zondag na 26 november en viel dit jaar op 28 november. Iedere zondag wordt er tijdens die periode in de kerk een kaars aangestoken totdat uiteindelijk alle vier de kaarsen van de adventskrans branden.

De derde kaars mag branden

Adventskrans

Een adventskrans in huis of in winkels is een typisch Duits verschijnsel. Die traditie is gestart door de theoloog Johann Wichern (1808 – 1881). Hij bekommerde zich om het lot van kinderen uit arme gezinnen. Omdat de kinderen hem tijdens de advent steeds vroegen: “wanneer is het Kerst”, maakte hij een krans met 4 grote kaarsen voor de zondagen en 24 kleine kaarsen voor de tussenliggende dagen.

Adventskrans met 24 kaarsjes

Adventskalenders

In Nederland heeft die traditie geen grote vlucht genomen. Wel kennen we de adventskalenders waarbij kinderen iedere dag een luikje mochten openen waarachter iets lekkers verborgen zat. Tegenwoordig zijn er ook voor volwassenen de nodige adventsverleidingen.

Zo zijn er “bier adventskalenders” te koop: iedere adventsdag een ander biertje. Ook viel onlangs een adventskalender van de postcodeloterij in de bus, met achter de 24 luikjes afbeeldingen van rendieren, sneeuwpoppen en een kerstboom. Hij leidt ons echter niet naar Kerst maar naar de grote prijzenkanjer die geboren wordt op 1 januari.

Traditionele adventskalender

Advent is daarmee wel héél ver weggeraakt van het oorspronkelijke doel: boete en inkeer aan het einde van het kerkelijk jaar, op weg naar Kerstmis.

 

Foto: Bier adventskalender

Gezelligheid en overvloed

De weken vóór Kerst worden tegenwoordig niet meer gevierd met vier sobere kaarsjes, maar met een uitbundig verlicht huis en een zeer vroege kerstboom. We maken ons huis gezellig met een overvloed aan – gelukkig energiezuinige – ledlampjes. Op de tv is het genieten van de “o-zo gezellige” supermarktreclames en Slade trakteert ons weer op een “Merry Christmas”, Bing Crosby hoopt op zijn “White Christmas” en “Band Aid” vraagt zich ook dit jaar weer honderden keren af: “Do they know it’s Christmas?”.

Mocht u dit jaar de advent “traditioneel” vieren? Vandaag (12 december) mag het derde kaarsje aangestoken worden.

Lees verder

Lees HIER ons eerder blogverhalen over de adventskalender.

error: Content is beschermd.