Je bekijkt nu Carbid

Carbid

Het afschieten van vuurwerk is dit jaar, niet toegestaan. Als alternatief zien we het carbidschieten aan populariteit winnen. Maar wat is carbid, en waar gebruik(t)en we dat voor?

Wat is carbid?

Carbid is een brandstof die ontstaat wanneer je de cokes van steenkool in een elektrische oven versmelt met gebrande kalk. Carbid kun je krijgen als poeder,korrels of brokken. Als het spul in aanraking komt met water ontstaat er een brandbaar gas.

Carbidlampen

Carbid werd uitgevonden aan het einde van de negentiende eeuw. Men was in die tijd op zoek naar een goede heldere lichtbron. De carbidlamp bleek een uitkomst. Ze gaf een helder witgloeiend licht en was gemakkelijk verplaatsbaar.

De carbidlamp werd gebruikt als verlichting in huis, en op auto’s en fietsen. Ook werd ze gebruikt in de mijnen. Na de tweede wereldoorlog verdween de carbidlamp van het toneel.

Hoe werkt een carbidlamp?

In een carbidlamp zit een waterreservoir. Dat water laat men op het carbid druppelen. Er ontstaat dan een gas. Vanuit het reservoir komt het gas in contact met zuurstof uit de lucht. Het mengsel wordt aangestoken en de lamp geeft dan een helder wit licht.

De onderstaande korte video laat zien hoe een carbidlamp werkt.

De werking van een carbidlamp

Carbidschieten

Carbid wordt rond de jaarwisseling, in sommige delen van Nederland, gebruikt voor het carbidschieten. Daarbij gebruikt men een melkbus waarbij aan de onderkant een gaatje is geboord. Het carbid wordt in de bus gedaan en men gooit er wat water in. De melkbus wordt dan afgesloten met een deksel of een bal. In de bus ontstaat dan een gas dat ontsnapt door het kleine boorgat. Als daar een vuurtje bijgehouden wordt krijg je een ontploffing. Door de druk wordt de deksel of bal dan uit de bus geknald.

Een andere toepassing

Carbid kan ook gebruikt worden om mollen en woelmuizen te verjagen. Er wordt dan een blokje carbid in een graafgang gelegd en besprenkeld met water. Het gas dat dan ontstaat verjaagt de dieren.

error: Content is beschermd.