Je bekijkt nu De klokken en de paashaas

De klokken en de paashaas

De klokken en de paashaas – een traditioneel verhaal dat verloren ging.

Heemkring Heel | Door Wim Coolen
20 april 2025

Paaseieren rapen

Op paasochtend mogen de kinderen eieren rapen. Ouders vertellen dat die zijn neergelegd door de paashaas. Kinderen geloven dat verhaal maar al te graag, want naast vrolijk gekleurde kippeneieren levert de paashaas ook mooie chocolade verrassingen.

De Paashaas

De hazige paasvriend die eieren brengt, is een gebruik dat afkomstig is uit protestantse landen zoals Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook het protestantse deel van Nederland kende vroeger al die traditie.

De klokken en de paashaas

Katholieke landen, zoals België en Frankrijk, hadden een ander verhaal. Daar werden de eieren niet door een haas, maar door de paasklokken bezorgd. Ook Heel kenden die traditie.

Naar Rome

Paasklokken traditie

De kerkklokken vlogen op Witte Donderdag vanuit hun vertrouwde toren naar Rome. Daar werden ze gevuld met eieren. Met het breekbaar vrachtje keerden de paasklokken dan terug naar hun thuisdorp. In de vroege paasochtend kwamen ze daar aan. Voordat ze weer naar hun vertrouwde torenplekje gingen, lieten ze de eieren voorzichtig in de tuintjes vallen. De kinderen konden ze daar ’s ochtends rapen.

Mijn vader vertelde dat Leike van het Sträötje (Leo Vaessen), werkzaam bij de gemeente, ieder jaar met die klokken meeging om alles te regelen.

Een sterk verhaal

Het is niet zo verwonderlijk dat wij, kinderen, destijds dat klokkenverhaal geloofden. Onze ouders hadden namelijk een sterk verhaal. Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag werden de kerkklokken niet geluid. In stilte werd de kruisiging, het sterven en de begrafenis van Jezus herdacht.
Op paaszondag werd zijn herrijzenis gevierd. De klokken hingen weer op hun plaats en zegenden het Limburgse land met uitbundig gelui: het paasfeest kon beginnen.

Tentoonstelling Heel 80 jaar bevrijd

Tijdens de herdenking van de bevrijding stond op 17 november 2025  in Panheel een tentoonstelling over 80 jaar bevrijd. Aangevuld met foto’s en verhalen uit de periode 1940 – 1945, is die nu te bezoeken in Heel.

De openingstijden van de tentoonstelling:

Vrijdag 25-4          11.00 – 16.00 uur
Vrijdag 2-5            11.00 – 16.00 uur
Zaterdag 3-5         11.00 – 16.00 uur

Locatie: de voormalige DA-winkel – Dorpsstraat 44a Heel.

De toegang is gratis.

error: Content is beschermd.