Je bekijkt nu De Ridder

De Ridder

De ridder en zijn kasteel

Laatst kwam, tijdens een rondleiding van Heemkring Heel, een vraag over “dae ridder op det kastieël”. Het ging om het standbeeld op de toren van de kapel van Sint Anna. Van veraf lijkt het ook een beetje op een ridder. Met de gevechtskleding en het opgeheven zwaard toont hij heldhaftig. Wie goed kijkt ziet echter dat het beeld vleugels heeft. Het is namelijk geen ridder maar een aartsengel.

Aartsengelen

Aartsengelen zijn engelen die in de hemel een leidinggevende functie hebben. Ze worden meestal afgebeeld als gevleugelde, baardloze jonge mannen. De katholieke Kerk vereert er drie: Michaël, Gabriël en Rafaël. Op 29 september is hun feestdag.

Michaël

Aartsengel Michaël herken je aan zijn gevechtstenue, banier, zwaard of lans. Als aanvoerder van de hemelse legers gaat hij de duivel en zijn helpers te lijf en verslaat hij het kwaad. Triomfantelijk staat deze aartsengel op de torenspits van de kapel. Hij heeft de duivel verslagen en is de overwinnaar van het kwaad. Satan ligt, vertrapt en verslagen, onder zijn voeten.

De strijd tussen Michaël en Satan heeft zich ooit, in hemelse tijden voltrokken en was groots, heldhaftig en gewelddadig. In het Bijbelboek Openbaring van Johannes staat die strijd beschreven.

Het verhaal heeft alle ingrediënten voor een superspannende heldenfilm of een serie zoals “Game of Thrones”.

Plaatsen beeld op de kapel in 1930

‘Toen brak er oorlog uit in de hemel. Michaël en zijn engelen bonden de strijd aan met de draak. De draak en zijn engelen boden tegenstand maar werden verslagen; sindsdien is er voor hen in de hemel geen plaats meer. De grote draak werd op de aarde gegooid. Hij is de slang van weleer, die duivel of Satan wordt genoemd en die de hele wereld misleidt. Samen met zijn engelen werd hij op de aarde gegooid.’

Beschermengelen

Naast deze “wraakengel” kennen we ook lieflijke beschermengelen. Engelen zijn volgens de kerkelijke leer geestelijke schepselen van God. Ze hebben verstand en een eigen wil, maar geen lichaam.

In de katholieke traditie krijgt ieder mens bij zijn geboorte een beschermengel, die het hele leven bij die persoon blijft. Kinderen kregen al jong het verhaal te horen over die bijzondere begeleider. Hij waakte over je als er geen ouder in de buurt was. Hij gaf houvast en zekerheid, en beschermde tegen “kwade verleidingen” en ongelukken in het leven.

Avondgebedje

Zou de heldhaftige Michaël ook “het kwaad” van het verval van zijn kapel kunnen afwenden? Het Heelder erfgoed kan in ieder geval een beschermengel gebruiken.

Heemkring Heel en de Rabo Club Support

Heemkring Heel doet mee met Rabo Club Support. Steun ons met uw stem.

error: Content is beschermd.