Je bekijkt nu De tram

De tram

In 1915 ging er een tram rijden tussen Roermond en Ittervoort. Over de geschiedenis van de tramlijn is nu een tv serie gemaakt: “In het spoor van de tram”. Vanaf 22 januari zijn de acht afleveringen te bekijken op ML5. Heemkring Heel besteedde daar aandacht aan in het historisch verzamelalbum dat verkrijgbaar is bij Jumbo Roel Heerschap in Heel. In dit blogverhaal vertellen wij in het kort het “tramverhaal” met daarbij een aantal Heelder bijzonderheden.

De tram tussen Roermond en Ittervoort

Ruim honderd jaar geleden werden er plannen ontwikkeld voor een tramverbinding tussen Roermond en Ittervoort. Voor de realisatie daarvan werd van twee kanten aan de tramlijn gewerkt: vanuit Ittervoort en vanuit Roermond. Op zaterdag 19 mei 1914 was het zover dat de twee werkploegen elkaar bij Huize St. Josef in Heel bereikten.

In 1915 ging de tram rijden. Roermond werd via de dorpen Horn, Beegden, Heel, Panheel en Thorn verbonden met Ittervoort. Vanaf daar kon men aansluiten op de tram richting Maaseik en Hasselt.

Twee stations

In Heel stopte de trein op twee plaatsen. Halte Heel was bij het huidige café de Tram en daarnaast was er nog “halte Burgerhout”. Burgerhout, ook wel bekend als “Óngeraan in Hael”, was het gedeelte van Heel dat ruwweg begrensd werd door de Heerbaan, het Wilhelminaplein, en de Dorpsstraat tot aan de bebouwde kom richting Beegden.
Op verzoek stopte de tram echter ook tussen die twee stations.

Dienstregeling in 1928

De tramlijn wordt opgeheven

De tramlijn was een lange periode een belangrijke verbindingsader voor de dorpen tussen Roermond en Ittervoort/Kessenich. Twintig jaar lang deed de tram dienst op het traject. In 1935 werd de verbinding echter opgeheven. Door de opkomst van het busvervoer en de vrachtauto was de tramlijn niet meer rendabel.

Herinneringen aan de tram

Nadat het spoor overbodig was geworden ontfermden de boeren uit Heel zich over de spoorstaven. Ze werden gebruikt voor de omheining van weilanden. Nog steeds doen ze op een aantal plekken trouwe dienst.

Wat ons tegenwoordig nog meer herinnert aan de tijd van de tram zijn de gebouwen die destijds als tramhalte dienst deden. We kennen ze nog als cafés in Roermond,  Heel en Ittervoort. In Panheel staat nog de aanduiding “Café De Tramhalte” op de gevel van een woning en Thorn heeft een straat met de naam “Oude Trambaan”.

Een spoorstaaf als weipaal

TV-serie “In het spoor van de tram”

En nu is er, vanaf 22 januari, een tv-serie van acht afleveringen over de geschiedenis van de tramlijn Roermond – Kessenich. Initiatiefnemer Hugo Luijten uit Heel heeft, in samenwerking met ML5, dit project gerealiseerd. Heemkring Heel heeft een bijdrage geleverd aan de uitzending van 12 februari, waarin het verhaal van “Station Heel” verteld wordt. De afleveringen zijn te zien op de regionale tv-zender ML5.

De uitzendingen

De acht afleveringen worden uitgezonden op de volgende datums:

22/01: Roermond
29/01: Horn
05/02: Beegden
12/02: Heel
19/02: Panheel
26/02: Thorn
05/03: Ittervoort
12/03: Kessenich   

De uitzending is telkens op zaterdag om 17 uur. Zondags wordt ze herhaald, ook om 17 uur. Bovendien komt de uitzending zondags nog eens in de ‘carrousel’, elk uur tussen 17 – 10 uur.

Uitzending gemist

Heeft u een uitzending gemist, dan is die terug te kijken op de website van www.ml5.nl, onder het kopje ‘uitzending gemist’.

Trailer

Bekijk hieronder de trailer van de serie.

error: Content is beschermd.