Je bekijkt nu Drakensteijn

Drakensteijn

Joep van Drakensteijn (Jo Drabbels) en de carnavalsoptocht van 1946.

Heemkring Heel | Door Wim Coolen
11 februari 2024

Vastelaovesgezèt

Dit jaar was ze d’r weer: de Vastelaovesgezèt vanne Gangmakers. “Den Draak”: bevatte dit jaar 100 pagina’s in fullcolour. Wist u dat in Heel in 1897 de oudste carnavalskrant van Limburg verscheen? Ze heette destijds al  “De Draak”.

De eerste Carnavalskrant van Limburg

Het dorpsbestuur droeg tijdens de carnaval symbolisch de macht over aan de prins en zijn gevolg. Met die plaatselijke bestuurders en hun belangrijkdoenerij  werd tijdens de carnavalsdagen de spot gedreven. Met hun werd de draak gestoken. Het bijzondere van Heel was dat tijdens die optocht ook een draak meegevoerd werd. Heel heeft, net als Beesel, een lange drakentraditie.

Drakensteijn

In 1946 was de Tweede Wereldoorlog achter de rug en er werd weer carnaval gevierd. Jo Drabbels zwaaide als Joep van Drakensteijn (Jo d’n ierste) destijds de scepter. We hebben een paar foto’s uit de oude doos. Daarop is te zien dat de Heelder draak in 1946 ook weer present was tijdens de optocht.

Jo Drabbels/Joep van Drakensteijn (1946)
Jo Drabbels 1977

Mómmegezicht

Wat opvalt op d onderstaande foto’s is het gebruik van een mómmegezicht (maskers) door de deelnemers aan de optocht. Het was destijds gebruikelijk om je tijdens de carnaval onherkenbaar te verkleden. Je nam een andere identiteit aan en kon daardoor helemaal uit de band springen.

Optocht 1946

Foto 1
Foto 2

De foto’s zijn genomen op de Heerbaan. Op foto 1 herkennen we het dubbele huizenblok naast de tandartsenpraktijk/Schoolpaadje. Foto 2 is genomen bij café De Tram.  Op de dag van de optocht kwam de temperatuur net boven het vriespunt en er blies een oostenwind. De onverharde Heerbaan was een modderbaan. Een zestal stoere mannen begeleidden die dag de Haelder draak bij zijn tocht door het dorp. En het publiek genoot, ondanks de kou, van het kleurrijke schouwspel.

Draaksjieëze

Ook dit jaar verscheen weer die kleurrrijke drakengezèt, 127 jaar na het eerste exemplaar. Maar er is meer “draak” dit jaar . Op de evenementenlijst van de Gangmaekers staat het draaksjieëze. Benieuwd naar dit bijzondere evenement? Ga dan dinsdag 13 februari om 14:11 uur naar ‘t Plein oppe Linj.

Heemkring Heel wenst u eine sjoane vastellaovendj.

error: Content is beschermd.