Je bekijkt nu Eugène Dubois en de oorsprong van de mens

Eugène Dubois en de oorsprong van de mens

De verstandige mens

Lange tijd werd gedacht dat de mens zich ontwikkeld had uit de aap. In een lang evolutionair proces zou die steeds meer menselijke kenmerken en eigenschappen hebben gekregen. Tenslotte leidde die ontwikkeling tot huidige mens: de homo sapiens wat “verstandige mens” betekent.

Naar de oorsprong van de mens

Inmiddels hebben wetenschappers ontdekt dat het allemaal wat ingewikkelder in elkaar steekt. Aap- en menssoorten hebben namelijk een gescheiden ontwikkeling doorgemaakt. Wetenschapsjournalist Govert Schillings vertelt daarover in een serie op NPO 2. De programmareeks is getiteld “Govert naar de oorsprong van de mens”.

Kijk hier naar de trailer van het programma.

Arts en onderzoeker Eugène Dubois

In de derde aflevering van het tv-programma, komt ook Eugène Dubois ter sprake. Dubois werd in 1858 in Eijsden geboren. In 1884 legde hij zijn artsenexamen af. Hij was zeer geïnteresseerd in de oorsprong van de mens. Daarom koos hij er in 1871 voor, om arts te worden in Nederlands-Indië. Hij wilde daar op zoek naar “de missing link”, de fossielen van onze voorouders die konden aantonen dat de huidige mens zich stapsgewijs uit de aap ontwikkeld had.

In 1891 en 1892 deed hij op het eiland Java zijn grote ontdekking aan de oevers van de Solorivier. Hij vond overblijfselen van de pithecanthropus erectus, de javamens die daar rond 1 miljoen jaar geleden leefde.

Die fossielen bevinden zich nu in de collecties van Naturalis in Leiden. Sinds augustus 2019 is daar ook een reconstructie te zien van hoe de Javamens er uit had kunnen zien.

Bron: Naturalis Leiden
Javamens in Naturalis (Foto: Hay Kranen)
Tekening vondsten door Dubois (Bron: Naturalis)

De Bedelaar

Professor Dubois was geen onbekende in onze regio. In 1906 kocht hij het landgoed “De Bedelaar”. Dat ligt aan de weg tussen Horn en Heythuysen. Deze weg heette vroeger de Heythuyserweg maar draagt tegenwoordig de naam: Professor Duboisweg.
In de loop der jaren transformeerde Dubois landgoed “De Bedelaar” tot een “natuurpark”. Hij overleed er op 16 december 1940.

Klik op de “Extra info” knop voor meer interessante informatie over landgoed “De Bedelaar” en Eugène Dubois.

Wandelen in het park

Een deel van het park is toegankelijk voor wandelaars. Er loopt een (knooppunten)wandeling door en rond het gebied.

Knooppuntenroute

Het vertrekpunt is het parkeerterrein bij de spoorwegovergang van de Professor Duboisweg ( knooppunt 70).
Volg de knooppunten 70 – 98 – 71 – 78 – 96 – 97 – 98 – 70 (vertrek en eindpunt).

Klik op de kaart om te vergroten
Extra informatie

Waar kan ik de afleveringen van “Govert naar de oorsprong van de mens” bekijken?

error: Content is beschermd.