Je bekijkt nu Het huuske

Het huuske

In dit blogverhaal “het huuske” hebben we het over een onderwerp waar we dagelijks mee geconfronteerd worden, maar liever achter ons laten.

Luxe toiletten

Tegenwoordig zijn er luxe toiletten die met voorverwarmd water, na iedere zitbeur, de billen reinigen en daarna het achterwerk met verwarmde lucht drogen. Bent u niet in het bezit van dit wonder van techniek dan zult u zich moeten behelpen met dubbel- of driedubbellaags zijdezacht toiletpapier.

Na de waterspoeling gaat dan de kleine en de grote boodschap per buizenpost (het riool) naar de nieuwe rioolzuiveringsinstallatie in Panheel. (Klik HIER voor meer informatie.)

Riolering

In de zestiger jaren waren, ook in Heel, oudere huizen nog niet aangesloten op een riolering. In buitengebieden zijn ze dat trouwens vaak nog steeds niet. Ze hebben dan een eigen septic tank, de moderne versie van de oude zeikpöt (gierput).

Vóór de aanleg van riolering en waterleidingen was een watergespoeld toilet niet mogelijk. Men had een houten bank of kist (de poepdoos) met een gat erin. De behoeften vielen dan in een emmer of rechtstreeks in de zeikpöt.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het huuske

Het huuske of sjiethuuske, was meestal een apart hokje in de tuin, in de schuur of in de stal. Soms was er een aparte ruimte in huis. Als die ruimte óók ontbrak, dan stond de poepdoos gewoon onder de keukentafel of het aanrecht. De geur was geen probleem. Je raakte eraan gewend, net zoals aan het tikken van de klok.

De mèsthaûp

Zat er een opvangemmer in de poepdoos, dan moest die geregeld geleegd worden. Die inhoud kwam dan op de mèsthaûp, bij de uitwerpselen van de dieren. Alles ging uiteindelijk over het land. Zo werden de akkers vruchtbaar gehouden.

Boldoot

In dorpen en steden, waar men de plas en poep niet zo makkelijk kwijt kon werd alles vaak op straat gegooid. Dat leidde tot  onhygiënische toestanden en ziektes zoals  diarree, dysenterie, difterie, cholera, geelzucht (hepatitis). Uiteindelijk ging de overheid daarom de afvoer regelen.
In Amsterdam bijvoorbeeld, kwamen de “tonnenmannen” met de “boldootwagen” de emmers ophalen en legen. De naam van die kar was afkomstig van het populaire reukwater uit die tijd.

De po

Ook nadat het watergespoeld toilet overal zijn intrede had gedaan beschikten nog veel mensen over een porseleinen of metalen po. Die pispot moest dan weliswaar nog zelf geleegd worden, maar je hoefde ’s nachts niet ver te lopen als de blaas zich meldde.

error: Content is beschermd.