Je bekijkt nu Media aandacht

Media aandacht

Met een verhaaltje in een Limburgs maandblad en de presentatie van een plaatjesboek was er afgelopen week weer brede media aandacht voor het erfgoed van Heel en omgeving.

Maar allereerst willen wij iedereen bedanken voor de steun en de fijne reacties die wij het afgelopen jaar weer mochten ontvangen. Dat doen wij met een Haelder noewjaors wins:

De presentatie van het boekwerk “Heel en omstreken”

Op maandag 27 december was de presentatie van het plaatjesverzamelboek “Heel en omstreken”. Heemkring Heel heeft dat boek samengesteld op verzoek van Jumbo Roel Heerschap. Burgemeester Strous was bij de presentatie aanwezig en nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Overhandiging eerste exemplaar door Roel Heerschap
Burgemeester Strous

Media aandacht

DeltaLimburg en ML5 waren bij de presentatie aanwezig en maakten daarvan een nieuwsitem. Klik op de foto of het logo voor de video.

Nieuwsitem over de boekpresentatie

Gratis boekwerk

In het gratis boekwerk staan 9 verhalen die de historische verbondenheid laten zien tussen de dorpen Heel, Panheel, Beegden, Wessem, Thorn, Grathem en Horn. In het boek is ruimte voor 256 historische foto’s die klanten van Jumbo, als plakplaatje, bij de boodschappen krijgen.

Beelden die verbinden

De ondertitel van het boekwerk is “Historische beelden die verbinden”. De foto’s laten zien dat ons heden geworteld is in een rijk verleden. Veel van wat op de foto’s staat kunnen we gelukkig nog gaan bekijken. Het album laat ons echter ook zien dat er veel erfgoed verloren is gegaan. Natuurlijk kunnen we niet alles uit het verleden bewaren maar we kunnen ook niet alles prijsgeven aan de vooruitgang. Heemkring Heel zet zich daarom in voor ons erfgoed.

Verhalen vertellen

We hadden natuurlijk graag de verhalen verteld bij al die foto’s. Uit praktisch oogpunt hebben wij ons echter moeten beperken tot 62 pagina’s verbindende verhalen en foto’s.

Een foto waar we wel een verhaal bij vertellen staat deze maand in het magazine “Voila”.

Voila

“Voila” is een maandelijks magazine voor abonnees van de Limburger. Heemkring Heel werd gevraagd om een korte, pakkende bijdrage te leveren voor de “Nostalgie-pagina”. We hebben gekozen voor een foto met daarbij een verhaal over “Leike van ’t Sträötje”, één van de dorpsfiguren uit het Heelder verleden. Het is getiteld “Leike” aan het werk.

Voila met het verhaal van "Leike"
De "Nostalgiepagina" van "Voila"

Omdat niet iedereen een abonnement heeft op “de Limburger”, hebben wij de bijdrage in dit blog opgenomen. Zo kan iedereen toch genieten van het verhaal over de stratenveger van nu en die van weleer.

“Leike” aan het werk (ca. 1955)

“Leike” aan het werk

Grote borstels vegen het vuil uit de goten. Het verdwijnt in de onverzadigbare buik van een grote gele veegmachine. Slecht een klein nat spoor blijft achter. Een mensenhand komt er niet meer aan te pas. “Leike van ’t Sträötje” , zoals Leo Vaessen in Heel werd genoemd, zou met verwondering hebben gekeken naar dit wonder van techniek. En misschien ook wel met een jaloerse blik. Hij moest het in de vijftiger jaren nog doen met zijn kar, de schep en een zelfgemaakte bezem. Op de achtergrond, de watermolen van Panheel.

error: Content is beschermd.