Je bekijkt nu Opzij

Opzij

Opzij, opzij, opzij, zong Herman van Veen. “Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan”.

Heemkring Heel heeft weer een SUPER (drukke) week achter de rug. In het blogverhaal maken we u daar deelgenoot van.

Zaterdag 7 mei: “Een verhaal in glas & lood”

Afgelopen zaterdag organiseerde Heemkring Heel een presentatie in de kerk van Heel. Het was een drukbezocht evenement waarin we met verhalen, indrukken en mooie muzikale bijdragen teruggingen naar de periode rond de Tweede Wereldoorlog in Heel

Ton van Engelen sprak een welkomstwoord en Hub Beurskens vertelde over de oorsprong en de symboliek van het Maria-raam in de kerk. Er waren tekstbijdragen van Janou Brouns, Wim Coolen, Wies Janssen en Bert Suntjens. De jeugdharmonie en het duo Pascal Cardinaal/Erwin Houben zorgden voor mooie, passende muziek.

Na afloop werden bloemen gelegd bij een plaquette met de namen van de oorlogsslachtoffers in Heel.

Jeugdharmonie "de Vriendenkrans" gaf acte de présence

Het Maria-Raam

In de presentatie in de kerk van Heel stond het glas-in-lood-raam centraal. Dat Maria-raam werd in 1946 door de inwoners van Heel aangeboden aan pastoor Kengen vanwege zijn 40-jarig priesterschap.

Het grote raam kreeg een plek in de rechter uitbouw van de kerk.

Centraal in het raam staat Maria, als de koningin van de vrede, de duurbetaalde vrede, na vier jaar Duitse overheersing.
Glazenier Max Weiss heeft in het raam een aantal duidelijke verwijzingen naar het dorp Heel en de donkere periode, die net achter de rug was.
Onderaan in het raam zien we bommenwerpers, zoeklichten, de Maas met een schip in nood en met op de achtergrond de kerk van Heel en het klooster van Sint Anna.

Foto: Maria-raam in de kerk van Heel

Maandag 9 mei: Graven & Verhalen

De start van het nieuwste project van Heemkring Heel:  “Graven & verhalen”, met het openen van het graf van de familie de Meer d’Osen. Dagblad “de Limburger plaatste er een artikel over onder de kop “Wat ligt er verborgen in het graf van baron De Meer d’Osen in Heel?”
DeltaLimburg en ML5 maakten een video-item.

Dinsdag 10 mei: Tijdschrift Heemkring Heel

Het nieuwe Tijdschrift Heemkring Heel is verschenen. Donateurs krijgen het z.s.m. in de brievenbus.

Woensdag 11 mei: Dorpslab

De organisatie ‘Dorpslab” organiseert, op initiatief van de Rabobank, een aantal bijeenkomsten voor inwoners van Heel om de leefbaarheid van het dorp te verbeteren. Heemkring Heel organiseerde tijdens die bijeenkomst in Don Bosco een HistoQuiz. Deelnemers werden aan de tand gevoeld over de kennis van het Heelder verleden. De winnaars gingen naar huis met een heerlijke “moffelkook”.

Het winnend team (foto: Dorpslab)

Hoe zit het met uw kennis?

Vroeger had Heel een voetbalclub met de naam Rooms-Katholieke Voetbalvereniging Heel (RKVVH). Rond 1920 maakte de voorganger van RKVVH furore in de regio. Wat was de naam van die club?

Het antwoord staat aan het einde van dit blogverhaal.

Vrijdag 13 mei: Fietsen & oorlogsverhalen

De werkgroep Oorlogsmonumenten van Heemkring Heel heeft lessen verzorgd op de basisschool. Ook hebben ze een “fietstocht met verhalen” ontwikkeld langs de oorlogsmonumenten in Heel, Panheel, Pol en Osen. Op 13 mei hebben de leerlingen van “Basisschool de Sleye” de route gefietst. Binnenkort komt deze beschikbaar voor alle belangstellenden.

HistoQuiz

De quiz-vraag

De voorloper van RKVVH was de “Heelder Voetbalvereniging AJAX”.

error: Content is beschermd.