Je bekijkt nu Verjaardag

Verjaardag

Kerst is een verjaardag die we uitbundig vieren. In verband met coronamaatregelen kunnen we niet alle verjaardagen feestelijk samenkomen. Daarom kiezen we soms voor alternatieven, zoals dit blogverhaal over een vitale 65-jarige.

Coronabeperkingen

Je zou het bijna vergeten maar Kerst, die we zo uitbundig vieren, is een verjaardag; die van Jezus van Nazareth. Het feestje van onze eigen verjaardag is de laatste twee jaar, noodgedwongen, beperkt gebleven tot een kleine familiekring. Sommige verjaardagen hebben we door coronabeperkingen zelfs helemaal niet gevierd.

Zorgzaam

Maar Kerst is niet alleen een verjaardag, het is ook een tijd waarin we zorgzaam omkijken naar een ander. Het grootste deel van de Nederlanders doneert in die periode aan een goed doel. Zorgzaam zijn voor een ander is ook het doel van een aantal stichtingen en verenigingen in ons dorp. Eén van die verenigingen bestaat dit jaar 65 jaar: de EHBO. Het feit wordt niet officieel gevierd. “Alle EHBO activiteiten zijn voor 2021 afgelast” staat op de website van de vereniging.

Ontstaansgeschiedenis

De geschiedenis van de EHBO start in Engeland waar de arts John Furley in 1877 een organisatie oprichtte om niet-medisch geschoolden, kennis en bekwaamheden bij te brengen over eerste hulp bij ongelukken. Dat initiatief was een groot succes en kreeg navolging in andere landen. In Nederland was de medische stand in eerste instantie nog van mening dat leken ongeschikt waren om EHBO te verrichten. Na 1893 ontstonden ook in ons land op meerdere grote plaatsen verenigingen voor EHBO. In 1909 werd Nederland het eerste land met een nationale organisatie voor Eerste Hulp bij Ongelukken: ‘Het Oranje Kruis’. In 1912 verscheen voor het eerst het Oranje Kruis boekje, hét handboek voor de EHBO.

Eerste EHBO-cursus in Heel

In Heel gaf huisarts Verstraelen in 1952 de eerste EHBO cursus voor zusters van Huize Klein Bethlehem en enkele dorpsbewoonsters. Het examen werd ook door de huisarts afgenomen, landelijke examens waren er nog niet. Burgemeester Bongaerts en pastoor Kengen waren bij die speciale gelegenheid aanwezig.

Oprichting EHBO-vereniging Heel

In 1956 werd in Heel een officiële EHBO-vereniging opgericht die zich, geheel passend in de verzuilingsgedachte van die tijd, aansloot bij de Katholieke Nationale Bond voor EHBO. De cursussen die gegeven werden waren in de beginjaren alleen toegankelijk voor mannen. In 1959 kwam er een landelijk EHBO-diploma. Enkele vrouwelijke inwoners die in 1952 een examen hadden afgelegd bij dokter Verstraelen, wilden toen alsnog officieel examen afleggen. Deelname door vrouwen werd in die tijd  echter niet toegestaan. Uiteindelijk hebben ze toch examen gedaan en een officieel diploma gekregen.

Diploma 1974

De vereniging gaf de eerste cursussen in café Veggelers aan de Dorpsstraat. In de loop der jaren is de vereniging op tal van plekken in Heel gehuisvest geweest. Ze zit tegenwoordig in “Cultureel Centrum Don Bosco”. Daar worden ook de EHBO-opleidingen gegeven en inmiddels hebben al meer dan 350.000 mensen in Nederland een geldig EHBO diploma of certificaat van het Oranje Kruis.

Verjaardag EHBO-vereniging

In 1996 vierde de vereniging haar 40 jarig bestaan nog met een grote rampenoefening bij basisschool “de Sleye”. Daaraan werd deelgenomen door de brandweer, Rode Kruis, de ambulancedienst, politie, Gemeente en leerlingen van de basisschool. Daarnaast was er een receptie, een feestavond en werden jubilarissen, EHBO-ers van het eerste uur, gehuldigd.

Nu, 25 jaar later, vanwege corona geen rampenoefening, geen feestje en geen receptie maar wel deze korte “levensgeschiedenis” met daarbij de beste wensen voor deze vitale 65-jarige.

Meer informatie over de doelen en activiteiten van de EHBO in Heel kunt u lezen op de website www.ehboheel.nl

EHBO-speldje
Kerstwens

Heemkring Heel wenst u een zorgzame Kerst

Bekijk ook onze eerdere Kerstblogverhalen

Kerst 2020

Het Kerstpakket

Kerst 1964

Kerst vroeger

error: Content is beschermd.