Je bekijkt nu Vliegschaamte

Vliegschaamte

Vliegschaamte is een vervelende vakantieaandoening. Met een inspirerend voorbeeld van Jong Nederland Heel uit de vijftiger en zestiger jaren kunt u die wellicht voorkomen.

Heemkring Heel | Door Wim Coolen
25 februari 2024

Ongemakkelijk gevoel

Op tv worden we overspoeld met reclames voor zonnige vakantiebestemmingen. We weten echter dat vliegen ons milieu flink belast. Nadat we geboekt hebben is er dan dat ongemakkelijk gevoel van vliegschaamte.

Jong Nederland

In het boek “Boerenzoon & Babyboomer” * van oud-Heelder Piet Delhoofen las ik dat de jeugd van Heel in de vijftiger en zestiger jaren op een zeer duurzame manier op vakantie ging. Heel had in die tijd een afdeling van Jong Nederland. Elke week was er een bijeenkomst en bij mooi weer gingen ze in het bos trefballen of vlagveroveren.

Abenden

’s Zomers ging ze op kamp. Een vaste vakantieplaats was Abenden langs de Ruhr in Duitsland. De grote en zware spullen werden met auto en aanhangwagen naar de vakantiebestemming vervoerd.

Thieu Gijsen - Miem Scheepers - Anny Leduc - Jo Mertens (1958)

Onder leiding van hopman Jo Scheepers legden de jongens het traject, klimaat neutraal, per fiets af. De karavaan ging via Roermond en Vlodrop naar de Duitse grens richting de Eifel; een dagtocht van ruim 100 km. ’s Avonds werd op de eindbestemming een veldkeuken gebouw, de tenten opgezet en voor de behoeften werd bij een boomstam een gat gegraven.

Herinneringen

Reisorganisatie Sunweb maakt reclame voor haar vakanties met de slogan: “Creating Memories”. Dat deden de padvinders van Jong Nederland destijds ook tijdens hun actieve fietsvakantie naar Abenden. Wellicht zijn er lezers die nog herinneringen hebben aan de tochten van destijds. In ons archief vonden we een aantal foto’s waarmee we die herinneringen wat opfrissen.

Vliegschaamte

Voor wie er geen herinneringen aan heeft: de foto’s inspireren wellicht tot een bijna klimaat neutrale fietstocht, deze zomer. Die 100 km. lange uitdaging richting Abenden moet te doen zijn, zeker met de elektrische fiets. Het is duurzamer en gezonder dan die vliegreis naar het zuiden. En u voorkomt in ieder geval die aanval van vliegschaamte.

* Piet Delhoofen, Boerenzoon & Babyboomer – Een dorpsjeugd in Heel 1945-1965 (2018)
error: Content is beschermd.