Je bekijkt nu Leonidas

Leonidas

Leonidas is de naam van een keten bonbonmakers. Onlangs viel mijn oog op het beeldmerk van die chocolademakers. Hun doosje, gevuld met overheerlijke “gewichtbommetjes”, wordt opgesierd met een gestileerde soldaat uit de Griekse Oudheid. De nieuwsgierigheid was geprikkeld: waar kwam die naam vandaan en waarom hadden ze gekozen voor dat logo?

Leonidas

Als je via Neeritter naar België gaat kom je, aan de grens, langs een “zoete verleiding” met de naam Leonidas op de gevel. Het is een winkeltje waar ze bonbons met een vulling verkopen of, zoals de Belgen zeggen: pralines.

Grensovergang Kessenich met links het winkeltje

Merk & Logo

Het merk blijkt vernoemd naar een Belg van Griekse komaf: Leonidas Kestekides.

Hij stichtte omstreeks 1913 verschillende “tearooms” in België. Daar verkocht hij lekkere en betaalbare pralines die een commercieel succes werden en momenteel wereldwijd in 1300 winkels verkrijgbaar zijn. Als logo werd gekozen voor een gestileerde afbeelding van een Spartaanse held uit het Grieks verleden die, net als hij, Leonidas heette.

De stadsstaten bedreigd

Griekenland bestond in de Oudheid uit stadstaten zoals Athene en Sparta. Iedere stadstaat was zelfstandig en had zijn eigen bestuur maar ze hadden wel een gemeenschappelijke taal en godsdienst. In 480 v. Chr. werden ze aangevallen door de Perzen. Koning Leonidas van Sparta werd gevraagd de stadstaten te verdedigen. De Spartanen werden destijds beschouwd als de best getrainde soldaten van de wereld. Jongeren kregen er een extreem harde (Spartaanse) opvoeding die van hen geharde militairen maakte, die bereid waren zich op te offeren voor hun land.
Het Perzische aanvalsleger bestond uit 250.000 tot 300.000 soldaten. Leonidas wist slechts een klein leger op de been te brengen: 300 Spartanen, aangevuld met 1700 soldaten uit andere streken.

De slag bij Thermopylae

Het treffen vond plaats bij een smalle bergpas bij het plaatsje Thermopylae.
Ondanks hun geringe aantal, richtten de goed getrainde en zwaar bewapende Spartanen een bloedbad aan onder de Persen. Drie dagen lang hield Leonidas stand. Door verraad door een Griekse boer wisten de Perzen via kleine bergpaadjes achter de linies te komen. Leonidas besloot echter, met zijn 300 Spartanen, de bergpas te blijven verdedigen. De overige soldaten stuurde hij terug naar de Griekse steden om die te verdedigen.

Uiteindelijk bezweek Leonidas en zijn Spartanen onder de overmacht. Door het heldhaftig oponthoud hadden inwoners van de Griekse steden zich in veiligheid weten brengen op het eiland Salamis. Daar zou korte tijd later een zeeslag plaatsvinden waarbij de Perzen werden verslagen en hun opmars gestuit.

“Molon Labe”

In 1955 werd een monument voor Leonidas en de 300 Spartanen opgericht. Op de sokkel staat in oud Grieks: molon labe. Toen Leonidas in hopeloze positie verkeerde kreeg hij van de Perzen het verzoek om de wapens in te leveren. Zijn antwoord: “molon labe”: “Kom ze halen”. Het is een uitdrukking van verzet geworden. Bijvoorbeeld wapenclubs in de VS gebruiken de uitdrukking bij het verdedigen van het recht op wapenbezit.

Herinnering

Ter herinnering aan Leonidas en de Slag bij Thermopylae zijn films gemaakt en monumenten geplaatst. Ook zijn er de heerlijke pralines. Als u de komende tijd gaat tanken in Kessenisch, en u de zoete verleiding niet weerstaat, sus dan uw schuldgevoel met de gedachte dat iedere bonbon uit dat doosje een historisch verantwoorde opoffering is, ter ere en glorie van Leonidas en zijn 300 Spartanen.

error: Content is beschermd.