Je bekijkt nu Een zwarte bladzijde

Een zwarte bladzijde

Heemkring Heel
Door Wim Coolen

Een zwarte bladzijde voor Heel en een speciale nieuwspagina over de brand.

Een rode gloed

Een rode gloed verlichtte de zwarte nacht. Het was 18 december 1960 en klooster Sint Anna stond in brand. Het was landelijk nieuws.

Zware schade

ZWARE SCHADE IN HEEL kopte dagblad Trouw op 20 december 1960.

De brand heeft zeer zware schade aangericht. Over een lengte van ongeveer honderd meter is ‘t gebouwencomplex verwoest. (…) Het vuur, dat omstreeks elf uur zondagavond werd ontdekt, greep in korte tijd zodanig om zich heen, dat het meteen een grote, uitslaande brand werd. De vuurgloed was kilometers ver te zien. (…) De vlammen konden aanvankelijk ongestoord om zich heen grijpen. (…) Kort na twee uur in de nacht had men het vuur zover kunnen bedwingen, dat met de nablussing begonnen kon worden.

Foto’s: Brand 18 december 1960.

Betrokkenheid

Honderden patiënten moesten in veiligheid gebracht worden. De betrokkenheid vanuit het dorp was groot. De inwoners stonden klaar om te helpen. Het klooster, het kasteel, de patiënten, de zusters; ze hoorden bij het dorp.

Na de brand werd alles op alles gezet. De kloostergebouwen en Kasteel Heel werden herbouwd. Op 5 december 1963 bracht koningin Juliana een bezoek aan Heel. De herstelwerkzaamheden waren afgerond.

Een zwarte bladzijde

Op 28 december 2023 stond het gebouw weer in brand. Net als in 1960 was het landelijk nieuws. De brandweer was op volle sterkte uitgerukt. Na het blussen wilde de gemeente nog dezelfde dag tot sloop overgaan. De aannemer stond klaar met grote bulldozers. Heemkring Heel heeft daarop contact opgenomen met de verantwoordelijk wethouder. Een snelle sloop is daardoor gelukkig voorkomen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) is daarop ingeschakeld. Die dienst beslist over het lot van het Rijksmonument. Inmiddels zijn ze het kasteel komen inspecteren.

Herbouw

Net als in 1960 zien we weer een grote betrokkenheid in het dorp. Heemkring Heel krijgt veel vragen, mails, appjes en telefoontjes van verontruste burgers.
De vraag is wat met het uitgebrande gebouw gaat gebeuren? Op dit moment is nog veel onduidelijk. Het “slooplot” ligt in handen van de RCE. Zij nemen de beslissing. Het dorp wacht gespannen af.

Nieuwspagina

Om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen heeft Heemkring Heel een nieuwspagina, speciaal over de brand van het Kasteel. Op die pagina verschijnen geregeld nieuwe berichten.

error: Content is beschermd.