Je bekijkt nu Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje

“Soldaat van Oranje” Leo Hendrikx is op 99-jarige leeftijd overleden. In dit blog een verhaal van de laatste Engelandvaarder.

Soldaat van Oranje

U kent ongetwijfeld de musical “Soldaat van Oranje” die gebaseerd is op het boek van Erik Hazelhoff Roelfzema. Daarin wordt het verhaal verteld van de belevenissen van Roelfzema in de Tweede Wereldoorlog. Bij de Duitse inval in Nederland was hij een Leidse student en actief in het verzet. In 1941 vertrok hij als Engelandvaarder naar Londen.

“Engelandvaarder” werd in Nederland de erenaam voor alle mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland ontsnapten om zich daar aan te sluiten bij de geallieerden.

De laatste nog levende Engelandvaarders was Leo Hendrikx. Hij werd geboren in Horn maar woonde een deel van zijn leven aan de Panheelderweg in Heel. In Heel was hij lid van het Comité Oorlogsmonumenten en zette hij zich in voor het levend houden van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Hij overleed afgelopen week op 99-jarige leeftijd.

De Engelandvaarder

In 1941 besloot de 17-jarige Leo met een aantal kameraden om naar Engeland te gaan, om zich aan te sluiten bij de Nederlandse krijgsmacht. Per fiets, bus, trein en te voet wisten ze het onbezette Zuid-Frankrijk te bereiken. Vandaar reisden ze verder naar de Spaanse havenstad Bilbao. Per schip ging het naar Curacao en vandaar per boot naar een rekruteringskamp van het Nederlandse leger in Canada. Na een korte basisopleiding werden ze, wederom per boot, naar Groot-Brittannië gebracht. Na een tocht van bijna twee jaar bereikten ze dan eindelijk hun bestemming. Leo ging in dienst bij de Royal Air Force en volgde een opleiding tot Spitfire piloot.

Spitfire

In actieve dienst

Getroffen door luchtafweergeschut

Op 1 april 1945, vlak voor de bevrijding, werd Leo met zijn Spitfire neergehaald door Duits luchtafweergeschut. Hij maakte een noodlanding maar liep daarbij ernstige brandwonden op en belandde in een militair ziekenhuis in Apeldoorn. Op vrijdag 13 mei werd hij daar bevrijd door de Canadezen.

Onderscheidingen

Ook na de oorlog bleef hij o.a. in de Spitfire vliegen bij de Nederlandse luchtmacht, onder andere in Nederlands-Indië.

Leo Hendrikx

Voor zijn verdiensten in de Tweede Wereldoorlog kreeg hij tal van onderscheidingen.

De laatste vlucht

Twee jaar geleden ging, voor de toen 97-jarige, een grote wens in vervulling: nog één keer een rondvlucht boven Nederland in een Spitfire.

Op 8 april is er in de kerk van zijn geboortedorp Horn afscheid genomen van deze Engelandvaarder, de laatste  “Soldaat van Oranje”.

error: Content is beschermd.